SZIPORKÁS SZIPORKÁK
MENÜ
 
Napok
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
ÖTLETEK TIPPEK ÉTELEK III

 

Az Én töltött káposztám
Mennyiségeket nem  írok, de az elkészítést, a belevalókat és a fűszereket leírom.
Drága jó Mamikám nagyon nem szerette a töltött káposztát, viszont a székely káposztát igen, sok tejföllel. Na most, hogy Nekem ne kelljen annyit főzni házasítottam a kettőt. Íme
Ezt az ételt eredeti házi zsírral készítem
Szép sovány sertés husit, általában diót közepes kockákra vágok fel. Majd hagyma, fokhagyma 1 TV paprika, köménymag, sűrített paradicsom. A hagymát kockázom, fokhagymát zúzom, paprikát szintén apró kockára vágom. A húst a zsiradékon átforgatom, hogy kifehéredjen, majd hozzáadom a hagymát, fokhagymát, paprikát.Egy kicsit párolom, majd a túzről lehúzva megszórom pirospaprikával, teszek hozzá őrölt köménymagot, kevés papradicsomlevet (a nyers paradicsomot váltom ki vele). És felöntöm éppen annyi vizzel, hogy ellepje a húst, de látni lehessen. Lefedve csendes tűzön párolom.
A savanyú káposztát, ugyanannyi édes káposztával összevágom. (nálunk a savanyu káposztát sem hagytam hosszú szálba, hanem olyan könnyen ehető hosszúságura vágom.)
1 evőkanál zsíron 1 fej hagymát kockára vágva megfonnyasztom, majd ráteszem a káposztát, őrölt babérlevelet 3-4 szem boróka bogyót, 1 csapott evőkanál őrölt koriandert, 1 evőkanál borsikafüvet(csombor) sót, megforgatom, és lassú tűzön elkezdem párolni.
A rizst nagyon kevés vízzel picit előpárolom.
A darált húsba, beledarálok 1 újnyi vastag füstölt szalonnát, és 5-6 karika bőrétől megfosztott, enyhén csípős kolbászt, illetve a hagymát is megdarálom, amit bele teszek.
A rizzsel, tojással, a fűszerezett húst összedolgozom, sózom, kicsi őrölt bors. Szép formás közepes gombócokat készítek. Levélbe nem csomagolom, mert rajtam kívül senki sem eszi meg.
Egy megfelelő mérető edényt, körbe kizsírozok, az alját duplán kibélelem káposzta levéllel.
Erre valamilyen enyhén füstölt bőrös húst (általában egy csülök, melyet előtte picit átpirítok a gázrózsán) darabokra vágva a csontjával együtt szépen elrendezek. Erre teszek egy sor káposztát, (minden sorra pici borsikafüvet (csombor) morzsolok) erre egy sor gombócot, megint káposzta, a pörkölt, káposzta, gombóc káposzta, Pár karika kolbászt 2 evőkanál olvasztott zsíron megpirítok, 1 fej hagymával, majd levétel után megszórom piros paprikával, és összekeverem 1 kanál paradicsom pürével, ráöntöm a káposzta tetejére, és megszórom egy csomag apróra vágott kaporral. Felöntöm vízzel, hogy ellepje, és 3-szoros vastagságban alufóliával légmentesen lezárom. A sütőt takaréklángra állítom és beteszem a káposztát. Körülbelül 1 óra múlva megnézem. Ha az alján a csülök puha akkor kész, fólia nélkül még 20 percig visszateszem. Nem rántom, nem habarom, pont olyan állagú lesz amilyennek lennie, kell. Mindenki megtalálja a magának valót. Tejföllel isteni finom.  VIGYÁZAT A SÓVAL ÉS ZSIRRAL. CSAK NAGYON KEVESET MINDKETTŐBŐL, MERT A HÚSBAN VAN. EHHEZ A MENNYISÉGHEZ ÉN 3 EVŐKANÁL ZSÍRT HASZNÁLOK.   Tessék kipróbálni mellé a kenyér helyett a zsemlegombocot
 
 
Kapros-juhtúros rakott csusza
½ Kg csuszatészta
10 dk füstölt szalonna,
½ Kg juhtúró,
4 dcl tejföl
1 nagy csokor kapor
Só, 1 evőkanál olaj
 
Az apróra felkockázott szalonnát megpirítjuk, és félretesszük. Zsírjával kikenünk egy nem túl mély tűzálló tálat. A sós vízben kifőzött és leszűrt csuszatésztát, 1 evőkanál olajban megforgatom. A tűálló tál aljára lerakok egy sor tésztát, megszórom juhtúróval, kaporral. Meglocsolom tejföllel, és a szalonna zsírjával. Megint tészta, túró, kapor, tejföl, zsír. Tésztával befedem. A maradék tejföllel meglocsolom, és a kisült szalonnával, megszórom, maradék zsírjával meglocsolom, majd a sütőbe téve mérsékel tűzön 10-15 perc alatt pirosra, sütöm.
Tetszőleges formára vágva kínálom a paprikás csirke mellé.
                                                                                                           
 
Raguleves
1 kg. Sovány sertéshús
3 db. sárgarépa
3 db. gyökér
1 db. zeller
1 darab hagyma
1 db. paprika
2 db. fokhagyma
1 fej karalábé
1 fél fej karfiol
10 dkg zöldborsó
10 dkg zöldbab
4 db. gomba
1 cs. Petrezselyem
½ csomag kapor
só,
1 kockacukor
1 db- savanyú uborka
1 babérlevél
bors
1 mokkáskanál vadfűszer keverék
1 evőkanál tejföl
½ citrom leve
A húst és a zöldségeket megmosom. A húst apró darabokra felkockázom. 3 evőkanál olajat felhevítek, majd ráteszem a húst és lassú tűzön elkezdem párolni. Közben a zöldségeket felkarikázom. A hagymát és a fokhagymát lereszelem, a paprikával együtt. A karalábét szép vékony csíkokra vágom.
A gombát apró kockákra vágom. A petrezselymet és kaprot is nagyon apróra összevágom. A savanyú uborkát is lereszelem.
A húsra ráteszem a hagymát,fokhagymát,paprikát, és egy kicsit kevergetem a hússal, majd ráteszem a felszeletelt zöldségeket. Szintén egy kicsit pirítom a hússal. Ezután fűszerezem, majd felöntöm 1 l. vízzel. Lassú tűzön elkezdem főzni. Amikor a hús már majdnem puha hozzáteszem a karfiolt zöldborsót és zöldbabot. Beleteszem a reszelt uborkát, a petrezselymet. Majd amikor elkészült a kaporral kikevert tejfölt, és vadfűszer keveréket ½ citrom levével kikeverek 1 kávéskanál étkezési keményítővel, és szűrön a leveshez teszem. 2 percig hagyom még a tűzön, majd lezárom alatta a gázt, lefedem és 10 percig állni, hagyom. Ehhez a dús leveshez nem teszek tésztát, mert ezt így tartalmas és finom ahogy van.
 
                                                                             
Töltött csirke
Narancsos almasalátával
 
1,5 kg-os csirke
8-10 dkg vaj
1 tejben áztatott zsemle
10 dkg. gomba
1 db. narancs
5 dkg. daráltdió
1 egész tojás
só,
1 csokor petrezselyem
 
Összedolgozom a tejben áztatott, kinyomkodott és összemorzsolt zsemlét a nagyon apróra vágott gombával, a vaj felével, a nyers tojással, a kis kockára vágott narancsbéllel, a dióval sóval, és a nagyon apróra vágott petrezselyemmel.
Alaposan megmossuk a csirkét kívül- belül, majd megsózzuk, szintén kívül-belül. Megtöltjük, megkenjük a maradék vajjal. Alátöltünk kb. 1 dcl vizet, fóliával letakarom, és körülbelül 35 percig sütjük , majd a fóliát levéve róla és még 15 percig sütjük, amíg szép piros nem lesz.
Tálaláskor a feldarabolt pecsenye köré fektetjük a felszeletel tölteléket.
 
 
Narancsos almasaláta
4 db. alma
2 db. narancs
½ citrom leve
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál gyömbér
1 kisüveg rumosmeggy (lehet sima is ha gyermekek eszik)
 
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és uborkagyalun lereszeljük, azonnal meglocsoljuk a citrom levével.
A narancsot meghámozzuk, vigyázzunk, hogy ne maradjon rajta a fehér héj. Apró kockákra vágjuk. Megszórjuk a fahéjjal, és a gyömbérrel, majd hozzákeverjük a meggyet is.
Lehűtjük és így tálaljuk a pecsenye mellé.
               
Pulyka háziasszony módra
Könnyű salátával
 
4 nagyszelet pulykamell
15 dkg gépsonka
15 dkg. Hóvirág sajt
15 dkg jó fűszeres kenőmájas
2 dcl. Tej
2 gerezd fokhagyma
panírozáshoz liszt,tojás,zsemlemorzsa
sütéshez bőven olaj
 
A 4 szelet pulykamellet jól kiverem, sózom majd egy éjszakára a fokhagymás tejbe áztatom.
A sonkát meg a sajtot ugyancsak négy-négy szeletre vágjuk. A tejtől leitatott hússzeletet megkenjük először a kenőmájassal, erre egy szelet sajtot fektetünk, majd ezt beborítjuk egy nagy sonkaszelettel. Felgöngyöljük és a két végé fogpiszkálóval megtűzzük- A szeleteket egyenként lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában forgatom, majd bő forró olajban akár a rántott húst kisütöm.
 
 
Könnyű saláta
 
2 fej jégsaláta
½ kg .nagyon kemény koktélparadicsom
1 fej nyers cékla
2 csomó zöldhagyma
2 dcl. Tejföl
1 evőkanál olaj, ízlés szerint cukor
egy morzsalat Feta sajt/ amennyit fel tudunk csippenteni
 
A salátákat csíkokra vágom.
A céklát almareszelőn lereszelem.
A hagymát a zöldjével együtt felkarikázom.
A kis paradicsomokat félbevágom. Egy kevés citrom levével meglocsolom, és a hűtőbe teszem. Étkezés előtt szintén a jéghideg sóval ízesített tejföllel keverem össze.
Végül meglocsolom az evőkanál olajjal, és rámorzsolom a Fetasajtot.
                                              
Ez nem hagyományos zserbó
 
10 dkg méz
10 dkg zsír
20 dkg porcukor
2 egész tojás
2 evőkanál kakaó
1 kávéskanál fahéj
3 kávéskanál szódabicarbóna
50 dkg. finomliszt
4 cipó
 
Töltelék
 
1 kg. Darált dió
1 nagy üveg baracklekvár
1 evőkanál kapuccinópor
10 dkg. porcukor
 2 csepp rumaroma
Tetejére
 
oládFehércsoké
 
A mézet felolvasztom a zsírral, kicsit hűtöm, majd folyamatosan keverve, hozzáadom a porcukrot a 2 egész tojást, a kakaót a fahéjat, a szódabicarbónát és végül a lisztet.
½ óra pihenés a hűtőben.
 
Addig a baracklekvárt felmelegítem a 2 csepp rumaromával, és összekeverem a dióval és a kapuccinó porral.
A tésztát négyfelé veszem, vékonyra kinyújtom. Egy kisebb gáztepsit sütőpapírral kibélelek, majd az első tésztát óvatosan belefektetem. Megkenem egy adag diós keverékkel, és ráteszem a következő tésztát, majd megint a dió, tészta, dió, tészta. Megszurkálom, és előmelegített sütőben, lassú tűzön mint a mézes süteményt megsütöm. Vigyázat, hamar elkészül, meg ne égjen
.
Kiveszem a sütőből, 5 percet pihentetem, majd a felolvasztott fehér csokoládéval bevonom. Tetejét közepesen durvára vágott dióval megszórom.
 
Hósipkák alá bújt málnacsoda
 
1 db. téglalap alakú kész tortalap
cukorszirup
30 dkg málna + 10 dkg
½ liter + 3 dc. Tejszín
1 tejszín ízű (hideg) pudingpor
7 dkg cukor
2 evőkanál vodka (ha gyerek is eszi akkor aroma)
 
Elkészítem a vízből és a cukorból a szirupot. Kicsit hagyom, hogy karamellizálódjon. Elveszek belőle 2 evőkanálnyit, a többihez hozzáteszem a málnát, és rottyantom egyet.
A piskótát 10-16 egyforma kockára felvágom.
Előveszek egy mély kehelyszerű üvegtálat.
A tejszínnel felverem a pudingport, és hozzákeverek egy 1/2 zselatin fixet.
A piskótakockákat egyenként megforgatom a málnás cukorszirupba, és sorban sűrűn egymásra nyomkodom, és teleteszem a tálat. Meglocsolom a vodkával, majd ráöntöm a tejszínes pudingot. Óvatosan egy konyharuhára állítva a tálat megrázogatom, hogy mindenhova eljusson a krém. A 3 dc. Tejszint 7 dkg cukorral és a másik fél zseléfix-el felverem, de nem szabad a hagyományos kemény habbá verni. Ráteszem a krém tetejére, de nem simítom el, hanem hagyom úgy, mintha havas hegycsúcsok lennének. A félretett cukorszirupba beleteszem a 10 dkg. málnaszemeket, majd kanállal szépen kiszedegetem és a sziruppal együtt rápottyantom a habra, a szirupot pedig rácsorgatom. 1 órát hűtöm, majd lehet fogyasztani.                       
                                                                                                            
Rákóczi túrós lepény
 
10 dkg. porcukor
20 dkg. vaj, vagy margarin
30 dkg. finomliszt
2 tojás sárgája
½ citrom reszelt héja
Töltelék
75 dkg. túró
1 evőkanál főznivaló vaníliás pudingpor
1 evőkanál búzadara
10 dkg. narancslében áztatott mazsola
1 cs. Vaníliás cukor
3 tojás sárgája
6 evőkanál cukor
½ citrom reszelt héja
Teteje
5 tojásfehérje
6 evőkanál cukor
½ citrom leve.
Baracklekvár
 
A tésztához valókat összedolgozom, majd egy gáztepsit kibélelek sütőpapírral, és ellapogatom benne a tésztát.
Előmelegített sütőben, félig megsütöm, majd kiveszem, és hagyom kicsit hűlni . Vékonyan megkenem a felmelegített baracklekvárral.
A töltelékhez valókat összekeverem. A lekvárra egy evőkanálnyi búzadarát szórok, majd rákenem a tölteléket.
Egy kis edénybe felteszek kb. 1 dcl. vizet forralni.
 Az 5 tojásnak a habját a citromlével és a cukorral nagyon kemény habbá verem, majd ráteszem a forró vizes edényre, és tovább verem, kb. 5 percig.
Habzsákba teszem, és nagyméretű csillagcsővel szépen berácsozom a tésztát. A rácsok közé baracklekvárt teszek.
Visszateszem a sütőbe és csendes tűzön készre sütöm.
                                                              
                                                              
Tyúkhúsleves
 
Tyúkaprólék (far-hát, szárny, mellcsont, nyak, máj zúza, 1 db. comb, lábak)
5 db sárgarépa
3 db. Gyökér-zöldjével
1 db. Zeller-zöldjével
1 db. karalábé
2 db karfiolrózsa (leválasztva a nagy karfiolról)
¼ kelkáposzta
1 marék zöldborsó
1 db. burgonya
1 fej hagyma
2 db fokhagyma
3 szem szegfűszeg
5 szem egész bors
2 db gomba
1 db paprika
babérlevél
só, ételízesítő
 
Az aprólékot alaposan megmosom, majd 1 evőkanál olajon átpirítom. Felöntöm 1 liter hideg vízzel, sózom, és hozzáadom, a (csak) külső levelétől megfosztott egész hagymát, a fokhagymát héjastól, a szegfüszeget,a borst, a babérlevelet és a zöldségek zöldjét., paprikát és a kelkáposztát, illetve a tisztított burgonyát. Lassú tűzön fedő alatt elkezdem főzni. Amikor elkezd forrni, és habos lesz, akkor az egészet leszűröm egy másik edénybe. A fűszereket, a húst stb. langyos vízzel leöblítem, és a leszűrt léhez teszem. Visszateszem és tovább főzöm lassú tűzön.
A zöldségeket meghámozom. A répákat, a zellert, karalábé szép vékony 3 cm-es hasábokra vágom. A karfiolt rózsáira szedem.
A gombát négyfelé vágom. Egy evőkanál olajat megforrósítok, és ráteszem a zöldségeket. Folytonos kevergetés mellett elkezdem dinsztelni a zöldségeket. Ráteszem az ételízesítőt, kicsit megmutatom neki is a forró olajat, majd felöntöm annyi vízzel, hogy a zöldséget ellepje.
Egy mokkacukrot dobok hozzá, és elkezdem lassan főzni.
Majdnem puhára főzöm a zöldségeket.
Amikor a tyúkaprólék megpuhult, ¼ órára lehúzom a tűzről, s hagyom, hogy leülepedjen. Óvatosan egy tálba kiszedem a húsokat, majd a kelkáposzta, burgonyát, és a zöldségekre rászűröm, majd hozzáteszem a zöldborsót, és visszateszem a gázra, hogy lassan gyöngyöződjön. Közben egy kis edényben felteszek vizet forralni, de nem sózom, csak egy pici olajat teszek hozzá. Ebben kifőzöm a csigatésztát. Leszűröm, és egy kis tálkában külön tálalom.
10 perc múlva lezárom a leves alatt a gázt. Átszedem a levesestálba és a tésztával együtt kínálom.
 
 
                                                              
 
PALÓC GULYÁS
 
1 KG. SOVÁNY SERTÉSHÚS
2 EVŐKANÁL ZSÍR
1 FEJ VÖRÖSHAGYMA
2 GEREZD FOKHAGYMA
2 DB. ZÖLDPAPRIKA
1 DARAB PARADICSOM
½ KG. ZSENGE VAJBAB
½ KG. BURGONYA 
 10 DKG. LEBBENCSTÉSZTA
2 DCL, TEJFÖL
2 DCL ALUDTEJ, VAGY JOGHURT
SÓ,BORS, KÖMÉNY, PIROSPAPRIKA
1 MOKKÁSKANÁL ŐRÖLT BABÉR
SOK KAPOR
 
A húst apróra vágjuk, a hagymával és a paprikával együtt. Elkésztítjük a pörkölt alapot, hozzátesszük a hámozott paradicsomot, 1 dcl vizet és lassú tüzön elkezdjük főzni. Közben a babot centis darabokra vágom, és egy mokkáskanál ételizesítős vízbe felteszem főzni. Ugyanígy hámozom, és apró kockára vágom a burgonyát, és kevés sós vízzel elkezdem főzni. A laskatésztát, egy pici olajon enyhén megpirítom, majd a forrásban lévő vízben majdhogynem készre főzöm. Amikor a húsba már könnyedén belefut a villa, akkor levével együtt hozzáöntöm a burgonyát, a zöldbabot és a leszürt tésztát. Szitán beleszüröm a tejföllel összekevert joghurtot és elkeverem a levessel. Hagyom egyet forrjon, majd lezárom latta a gázt. 1 csomag kaport apróra vágok és ezzel szórom meg a levest. Egy kevés tárkonyecettel ízesítem.
 
                                                                                                             
KÜLÖNLEGES GOMBALEVES
 
30 dkg nagyon apró kockára vágott marhahús
30 dkg ugyanilyen apróra vágott gomba
2 szál közepes sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 fej hagyma
2 szelet bacon szalonna
(kávés kanál) őrölt babér, majoránna, vadfűszer keverék, kakkukfű, 1 egész citrom,
Só, bors, 1 dcl akármilyen muskotály ízű bor, 1 dcl tejszín
Tálalás előtt petrezselyemmel megszórni.
 
1 evőkanál olajon a csíkokra vágott bacont elkezdem sütni, ráteszem a nagyon apróra vágott marhahúst, megforgatom, majd fedő alatt hagyom kicsit párolódni, sózom, kb. 1 dcl vizet öntök alá, és tovább hagyom párolódni, puhulni, ha már majdnem zsírjára sült, akkor rádobom a közepesen apróra vágott zöldségeket, párolom tovább, majd úgy 5 perc után ráteszem a nagyon apróra vágott hagymát, majd ez után a gombát. Fűszerezem, Fontos a fűszereket is a zsiradékon kicsit átfuttatni, jobban kijön az íze, majd felöntöm kb. másfél liter vízzel és
Elkezdem lassan főzni, ha kb., 1 deci lé elpárolgott akkor hozzáöntöm a muskotály ízű bort és beleteszem a kettévágott, magtalanított, és megsikált citromot (héjastól) és készre főzöm.
Kóstolom, ha kell utána, ízesítek, -kiveszem a citromot- majd az 1 dcl tejszint 1 kanál vízzel és 1 csapott evőkanál liszttel, elkeverem, és szűrön rászűröm a levesre, besűrítem.              
Vaj galuskát főzök bele 5 dkg vaj, vagy margarin 1 egész tojás felverve, 6 ev. Liszt, csipet só.
                                                                                                             
ZSERBÓ II
4 főtt tojás átpasszírozott sárgája (finom szitán, vagy leves szűrön)
8 dkg porcukor
20 dkg margarin
½ vanília rúd kikapart húsa, vagy cukor
30 dkg liszt (Fogós liszt süteményekhez)
1 tojás sárgája
csipet só,
5 dkg őrölt dió
1 csapott kávéskanál porélesztő
½ Citrom reszelt héja
Töltelék:
Kb. 30-35 dkg darált dió (ha gazdagon akarom készíteni fele dió, fele mogyoró)
1 evőkanál cukrozatlan kakaó por
15-20 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
1 kis üveg saját eltevésű baracklekvár (kb., 3 dcl üveg)
1 kávéskanál reszelt narancs héja (mogyorónál elmarad)
1 mokkáskanál rum aroma (vagy olaj)(mogyorónál elmarad)
kevés zsemlemorzsa/vagy keksz morzsa, / vagy szárazabb mézes puszedli összezúzva
TETEJÉRE CSOKOLÁDÉ
 
A főtt tojások sárgáját passzírozás után a porcukorral, a margarinnal és a nyers tojás sárgájával habosra keverem. A vanília kikapart belsejét, (takarékosan vanília aroma, vagy cukor), a só, a liszt és az élesztő hozzáadásával gyorsan összedolgozom, cipót formálok belőle és 2 órára a hűtőszekrénybe, teszem letakarva. Addig egy kis méretű tepsit (21 x 30 cm-es tepsit használok dupla mennyiséghez) sütőpapírral kibélelek, a diót a kakaóval, a kristálycukorral a naracs héjjal, a rum aromával és a baracklekvárral (de csak annyival), összekeverem, hogy jól kenhető legyen de ne folyós. A tésztát 4 lapra osztom, és kb. 3-4 mm. Vastagságúra nyújtom a lapokat, mindegyiket megszórom zsemlemorzsával… és szépen a három fele elosztott krémet rákenem. A tetejére a lapot, picit nagyobbra nyújtom, hogy a sütemény oldalát is betakarja kicsit. A villával az oldalait eligazgatom, és a tetejét megszurkálom, mintha almás pitét sütnék. 10-15 percet pihentetem, majd az előmelegített sütőben közepes hőfokon, amit fele időnél mérséklek, megsütöm. Még forrón, megforrósított baracklekvárral megkenem vékonyan a tetejét és hagyom kihűlni, majd csoki mázzal bevonom. Ha nagyon cifrázni akarom (és van időm) egy pici fehér csokit csöppentek rá, amikor már kezd dermedni, és fogvájóval mintákat húzok bele. Van, hogy csak a közepébe, van, hogy csigavonal alakba, kinek milyen tetszik. De úgy is szoktam készíteni, hogy durvábbra darált diót szórok lazán a csoki tetejére. 
 
A ZSERBÓ II. tésztából nagyon finom aprósüteményt lehet készíteni, élesztő nélkül.
Vékonyra nyújtani. I változat: tele margarétaforma, tojás fehérjével megkenni, durva dióval megszórni, II változat lukas margarétasütés után felét csokiba mártani, III lehet lekvárral vagy más krémmel összeragasztani, illetve nagyon mutatós még (ez akkor, ha valamihez nem kellett a tojás fehérje) közepes pogácsaszaggatóval köröket szúrok ki, félig megsütöm. Addig a tojás fehérjét pici sóval és természetesen cukorral gőz fölött addig verem habverővel, míg besűrűsödik, de még tölcsérből adagolható. Ha kivettem a süteményt, picit (2 perc) hűtöm, majd mindegyik szélére egy karimát nyomok a kis papír tölcsérből, a közepébe, pedig lekvárt, (barack, málna, de legjobb a piros ribizli) és visszateszem a sütőbe csendes lángon készre, sütöm. Nagyon mutatós és finom. Ha kihűlt, enyhén megszórom porcukorral. És van az én házi PILÓTA kekszem, ehhez a tetejét, vagy az aljához való tésztát a következőkben itt írom le. Ez is, egy nagyon finom sütemény ezt is lehet cserélgetni. Ha pilóta, akkor Én alulra teszem a csokit, rá egy pici pikáns lekvár, mondjuk saját eltevésű birs, (de nagyon vékonyan, picit felmelegítve) majd a mogyorókrémet (készen kapható) összekeverem egy kicsi cukrozatlan kakaó porral, jól kenhető legyen, de ne folyós és rá a fehér tészta. Tetszés szerint lehet akármilyen forma. Ha külön készítem a kis kakaós sütit, (1/2 cm-es vastagságura nyújtom) akkor kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom, majd a villát a hátával kicsit belenyomom, hogy legyen rajta valamilyen forma.
 
 
Csokis kekszecskék
35 dkg liszt
6 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 dkg cukrozatlan kakaó
1 teáskanál mézes fűszer keverék
1 tojás sárgája
A hozzávalókat összedolgozom és 1 órára a hűtőbe, teszem. 3-4 mm nyújtani karikákat szúrok ki belőle (vagy más forma) előmelegített sütőben 15 percig sütni.
 
Mézes puszedli, elolvad a szájban
 
3 tojás sárgáját 1 egész tojással, 15 dkg cukorral kikeverek. 3 kanál tejfölt, 1 tojásnyi zsírt (v.margarin) 2,5 dl mézet, 2 dkg mézes fűszer keveréket, 2 kávéskanál szódabikarbónát és 60 dkg lisztet adok hozzá. Jól kidolgozom, majd legalább 12 órát állni hagyom.
 Ezután kinyújtom kb. ½ cm. Vastagra, különböző formákra kiszaggatom és közepesen meleg sütőben, kisütöm. Vigyázni kell arra, hogy nehogy túl sötétre süssük, mert akkor kemény és keserű lesz. Langyosan jól záródó dobozba rakom.
Sokáig eltartható (már ha marad) és nem keményedik meg.
Amennyiben megkeményedne, a dobozba a puszedlik tetejére, egy szalvétát teszek, és erre teszek egy félbevágott almát. 2 ór mulva olyan lesz a puszedli, mintha most került volna ki a sütőből.
 
A mindenki által jó ismert KEFIRES sütemény receptjét átdolgoztam. Azóta a családom kedvenc kuglófját készítem belőle. A recept a következő.
 
Kefires kuglóf (szipi) módra
Mérőpohár a kefires doboz
1 nagydoboz kefir v. joghurt
¾ Kefires doboz cukor
2 kefires doboz liszt (karimáig)
2 egész tojás + 1 sárgája
½ Kefires doboz olaj (az olíva nem jó)
1 cs. Sütőpor + 1 csapott mokkáskanál szódabicarbóna
Az egészet összedolgozni simává habverővel, vagy fakanállal.
Úgy osztjuk kétfelé, hogy a család a csokisat, vagy a vaníliásat szeretik jobban.
A vaníliásba: vaníllia cukor, vagy aroma, citrom héja, vagy vanília és kókusz aroma stb.
A csokis: 1 ev. kanál natúr kakaó, 1 kávés kanál instant kávé 1 mokkáskanál rum aroma, 1 kávéskanál narancs héja, vagy 1 evőkanál kakaó (natúr) 1 kávéskanál cappucchinó por 1 kávés kanál cseresznyepálinka aroma, stb.
Kuglófforma, vajazom, zsemlemorzsával körbe szórom, a felesleges morzsát eltávolítom.
Vagy úgy rakom a formába a tésztát, hogy egy mártásos kanállal 1 kakaós és 1 fehér tésztát rakok, körbe-körbe, majd egymásra, vagy alulra fehér, tetejére kakaós, majd csigavonalba felfelé húzva, hogy márványos legyen. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 15 percig majd csendesítve a tüzet tű próbáig. Ha kész lehet, porcukrozni, vagy csokival bevonni.
 
Palacsintatészta készítése - alaptészta
30 dkg finomlisztet simára keverünk 2 egész tojással, és állandó keverés mellett hozzáöntünk annyi folyadékot, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk.
A folyadék lehet tej, fele tej és fele víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.
Az édes tésztánál egy evőkanál kristálycukrot is adunk hozzá.
A sós tésztát a szokásosnál egy gondolattal, több sóval ízesítjük.
A kész tésztát kb. 15 percig pihentetjük, és utána kezdjük sütni.
Ez a mennyiség 15-20 palacsinta sütéséhez elegendő.
 
 palacsintaAfrikai
A kókuszreszeléket kakaóval, reszelt narancshéjjal, kristálycukorral elkeverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, henger alakúra formázzuk. Vaníliamártással tálaljuk.
Almás-mákos palacsinta
A darált mákot állandó keverés mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal és reszelt almával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a mákos krémmel megtöltjük.
Összegöngyöljük, vaníliás porcukorral meghintjük, puncsmártással tálaljuk
 
 
Holland palacsinta
A túrót áttörjük, vaníliás porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal habosra keverjük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük, felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Annyi tojássárgájával elkevert tejföllel húzzuk át, hogy az ellepje. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
 
 
Karib palacsinta
A banánokat pépesre vágjuk, pár csepp citrommal meglocsoljuk, darált dióval, kevés porcukorral ízesítjük. Az édes tésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük. Porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
 
Számláló
Indulás: 2009-01-18
 
óra
 
KEDVENC OLDALAIM

E.Margit
Sütigyár
Macikonyha
MENNYEI MANNA
EDIT TORTASULI
TORTAIMÁDÓ
Ízőrzők Duna Tv
Limara
Csak a puffin ...
Dolce vita
Fűszerkert
Lila Füge
Nemisbéka főz
Magyarországi sváb ételek
Erdélyi konyha
Max konyhája
Zsidó konyha
Sütemény receptek
Hedonism.hu
Kulinárisvilág

Elitkonyha
Receptbarlang

 
SZIPORKÁS SZIPORKÁK

Köszönöm mindenki
segitségét oldalam
létrehozásában 

A legtöbb segítséget
SEMILIN

A PORTÁLGURU  ÉS
a GPORTÁL


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak