SZIPORKÁS SZIPORKÁK
MENÜ
 
Napok
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

 

 

 
                                          A házi gazdasszony talpig jó   asszony 
                                                   Van kenyere, szalonnája, van jó bora
                                               Pálinkája, ad belőle minekünk is
                                                               Amint adja köszönjük is
                                                                                    (magyar Betlehemes)
 
 
Igaz, hogy már kevés helyen vezetnek napi háztartást, de remélem, aki kicsit is beleolvas ebbe az oldalba , kedvet kap hozzá. Abban szeretnék segítséget nyújtani, hogy olcsón, gyorsan és könnyen elkészítsünk egy tál ételt. Na meg abban is, hogy talán ismét vissza lehetne állítani a családi tűzhely melegét. Egy pici zugot a mindennapi robotolásban, hogy esténként várjuk azt az egy-másfél órát, amit együtt tölthet a család egy finom egytálétel elfogyasztása mellett. Egy kicsit beszélgetni, egy kicsit odafigyelni a másikra, a gyerekekre. Talán kevesebb gyerek fog az utcán csavarogni vagy a számítógép előtt üldögélni. És talán jobban fogunk hazasietni, nem húzzuk-halogatjuk a hazamenetel idejét.
A családnál fontosabb nincs a világon, hiába is akarják az ellenkezőjét elhitetni velünk. A család összetartó ereje mindennél hatalmasabb. Csak rajtunk múlik, hogy merünk-e, akarunk-e ebben a rohanó világban egy kis nyugalmat, békét, teremteni magunknak és a családnak.  Remélem egy kicsit tudok segíteni a receptjeimmel .
  
APRÓ TRÜKKÖK TIPPEK
Először is azzal kezdeném, melyek azok az élelmiszerek, amikre minden háztartás vezetéséhez szükség van:
-          tejpor, tejfel, burgonyapüré pehely, paradicsompüré,
-          burgonya, hagyma, zöldségek (sárga-, fehérrépa, zeller), 1 fej édes káposzta       
-          leves kocka, Olaj, vagy zsír (vagy mindkettő), margarin, vagy vaj (vagy mindkettő). 1 darab sajt, amit reszelni lehet, és egy dobozos, ami kenhető. 1-2 doboz tartós tej.
-          száraz borsó, lencse, bab, rizs. Zsemlemorzsa (a megmaradt kenyeret, zsemlét, szárítás után reszelővel le lehet reszelni). Száraz tészta többféle. Olajos hal (ha szereti a család).
-          liszt, cukor, búzadara.
-          1-2 csomag puding por, 1-2 zacskó tejszínhab por. Darált, vagy szemes kávé (kávéfőzőtől függ), Nescaffé. Gyerekeknek „MACIS instant kávépor”, natúr és instant kakaópor.
-          vanília, rum, citrom és narancs aroma. 4-5 csomag instant élesztő. Sütőpor.
-          1-2 üveg lehetőleg tartósítószert nem tartalmazó szörp. 1-1 üveg fehér és vörös bor (egy: ha váratlan vendégek jönnének, kettő: ha mi kívánnánk meg egy pohárkával az esti fürdőzésnél, három: van olyan étel, aminek főzése megkívánja a bort).
-          2 üveg lekvár,  1 üveg méz, 1-2 üveg kompót, 1-2 üveg savanyúság. Lehetőleg pár szem gyümölcs, de legfőképpen alma és citrom.
-          só és természetesen fűszerek, amiket rendszeresen használunk.
 
És még itt kell megjegyeznem, hogy a fagyasztóban, azért legyen 1-1 csomag, paraj, sóska, tök, zöldbab, fejtett bab, zöldborsó, kukorica. De ha nem nagy a fagyasztó jó az üveges is. Rájöttem ha ezt veszem kettőt ütök egy csapással. Nyári befőzésnél nem kell pénzt kiadnom az üvegért.
És legyen legalább kg-nyi darált hús, 1 kg-nyi sertés-, pár szelet marha-, és csirke hús. Én szoktam lefagyasztani, egy darab füstölt szalonnát, és egy darab kolbászt is, illetve 1 csomag virslit, és egy darab párizsit. Ha a havi bevásárlásnál látok egy szép darab húsos szalonnát, vagy valamilyen nagyon finom füstölt kolbászt, megveszem. Otthon, ha a szalonna kb. 30-40 dekagrammos háromfelé, osztom. Egyet elől hagyok a hűtőben, a többit fagyasztom. Ugyan így járok el a kolbásszal, és ha szép a párizsi, akkor abból is veszek egy nagyobb darabot, mondjuk kg-nyit és 4 felé elosztom.  Itt meg kell jegyeznem, hogy a mennyiség attól is függ, hogy hány személyes a család.
                                                 
Most egy kicsit írnék a fűszerekről. Saját tapasztalatból mondom, hogy csak akkor érdeklődünk a fűszerek után, ha a recepteben a megadott hozzávalókban szerepel. Lehet, hogy kedves olvasó már ismeri, de ha van kezdő háziasszony is az olvasó között akkor remélem segitek egy kicsit vele:
o        Borsikafű, csombor: az erdélyi étel elmaradhatatlan fűszere. Diétásoknak a bors pótlására -babételek, káposztafélék, saláták, húsételek, mártások savanyúságokra használható fel. És minden olyan ételbe jó, ahol borsot kellene használni, de mi a gyomrunk miatt ezt nem tehetnénk meg, viszont az íze miatt kell. VIGYÁZAT módjával, mert a sok megkeseríti az ételt.
Ø      Gyógyhatása: gyomorerősítő, görcsoldó féregirtó, felfúvódást gátló.
o        Fahéj: édességek, sütemények, befőttek, mártások, keleti - főleg indiai -ételek alkotórésze.
Ø      Gyógyhatása: gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító.
o        Szegfűszeg, szegfűbors: kompótok, savanyúságok, hurka, kolbász és egyéb ételekbe, melyeket gyümölccsel készítünk.
Ø      Gyógyhatása: nagyon jó bélfertőtlenítő, garat és szájfertőtlenítő, sőt          nagyon jó a fogfájásra is. Egy-egy szegfűszeget, és borsot összezúzunk porrá, és a fájós fog feletti ínyt bekenjük vele. Ne sokáig hagyjuk rajta, és vigyázzunk a nyelvünkre, mert csípős hatása van.
o        Kakukkfű: nehezen emésztő ételeknél, bab, borsó, burgonya, paradicsom, marhahúsok, tokányok, vadas ételek, halételek, máj, stb. Itt el kell mondanom, hogy ha gombás ételt készítek, mondjuk gombapörköltet, teszek bele kakukkfüvet. Valami csoda mennyire kiemeli a gomba ízét.
Ø      Gyógyhatás: gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó stb.
o        Bazsalikom: levesek, főzelékek, olaszos ételek, mártások, sültek, pácok, savanyuságok eltevésénél, stb.
Ø      Gyógyhatás: gyomorerősítő-, fertőtlenítő, vizelethajtó, idegnyugtató, köhögéscsillapító, szélhajtó, stb.
o        Szurokfű: (vadmajoránna) főzelékek, levesek, bab, paradicsom, húsételek, töltelékek, halételek, stb.
Ø      Gyógyhatás: étvágygerjesztő, idegnyugtató, köhögéscsillapító, stb.
o        Rozmaring: francia és olaszos ételek ízesítője mártás, vad, szárnyas, zsíros húsok, pácok, bárányok, stb.
Ø      Gyógyhatás: ideg és gyomorerősítő, epehajtó, görcs-csillapító, klimaxos problémák, stb.
o        Tárkony: általában savanyított ételek, levesek, szárnyasok, hal, vad, bab, borsó, burgonya, stb.
  
Ezek azok a fontosabb fűszerek, - a petrezselyem és a majoránna mellett - melyeket a leggyakrabban használunk. Természetesen ezen felül van még nagyon sok gyógyhatású gyógynövény készítmény, de azokat inkább speciális dolgokra használjuk. Aztán például lehet kapni VAD fűszer keveréket: csodásan meg tudom vele bolondítani a marha husit. A fűszer keverék, amit írtam por alakú, de lehet belőle kapni darabosat pácoláshoz. 1 napig áll benne a hús (az eljárás a zacskón feltüntetve) és komolyan mondom, nehezen lehet megállapítani, hogy nem vadhús eszünk. De például vadashoz, vagy mondjuk egy zöldséges, (nem piros paprikás) tejfölösen habart gombaleveshez, vagy egy savanyú burgonyafőzelékhez nagyon jó. Sőt csodát művel. Ne ijedjenek meg a fűszerek adta lehetőségektől. Először is olvassák el a csomagolás hátoldalán, hogy mit tartalmaz és mire használható fel. Azután gondoljuk át, hogy milyen ételeket szoktunk főzni és ahhoz tudnánk-e használni valamelyiket. Ha igen vegyünk egy zacskóval, ha nem, akkor ne vegyük meg. Soha ne „spájzoljunk be” a fűszerekből, hiszen azoknak is van lejárati ideje.
Ha kapunk szép fejes salátát, és szereti a család a következőképpen, tárolhatjuk: Először szépen leveleire szedjük a salátákat. Aztán a leveleket egyenként folyóvízzel lemossuk, és egy tiszta konyharuhára tesszük lecsöpögni. A leveleket műanyag zárható tetejű dobozba tesszük, mely kb. 1 literes. A saláta leveleket szépen egymásra helyezve elrendezzük az edényben. Feltöltjük tiszta csapvízzel az edényt és rázárjuk a tetejét. Ha kell, tegyünk rá gumit. Helyezzük el a hűtő hátsó, hidegebb felében. Bármikor szedhetünk ki belőle annyit, amennyi éppen kell egy salátához. 4 napig szabad csak tárolni, mert utána hasmenést okoz.
 Én a húslevest úgy főzöm, hogy a megmosott (most beszéljünk a karaj csontról) csontos húst belerakom egy edénybe. Addig öntöm fel vízzel, amíg éppen ellepi, és elkezdem főzni. Amikor elkezd forrni (lassú tűzön kell főzni a húslevest) attól a pillanattól számolva 5 percig hagyom tovább forrni. Leszűröm, a húst leöblítem és átrakom egy másik edénybe, vagy az előbbit elmosom. Felöntöm fél liter vízzel, hogy ellepje. Én most teszek bele egy fej hagymát, melynek csak a legfelső héját szedem le, (hogy jó színe legyen a levesnek), teszek bele két gerezd fokhagymát héjastól, szemes borsot, s egy kis babérlevelet, sót, zöldpaprikát. Ellkezdem főzni addig, míg a hús megpuhul. Leszűröm a levet. Közben a megpucolt zöldségeket, (répa, gyökér, zeller, kelkáposzta, burgonya) hasábokra vágom, majd 1 evőkanál olajon, vagy zsíron szépen elkezdem párolni. Amikor a sárgarépa kezdi kiengedni a színét, ekkor leveskockát lmorzsolok rá és azt is megforgatom a zöldséggel együtt. A megfőtt húsnak a levét leszűrve ráöntöm a zöldségre és készre főzöm. Ha gazdagon akarom készíteni, tehetek bele kelbimbót, zöldborsót. Ha idáig eljutunk, el kell dönteni, hogy időközben a szépen lefejtett husikákból mitszándékozunk készíteni.
Az egyik lehetőség a szabó gallér levesbetét: 1 tojásból gyúrt tésztát készítünk. Nagyon vékonyra, kinyújtjuk, majd 5x5 cm-es kockákra vágjuk a tésztát, vizes ecsettel megkenjük, és kiskanál húst teszünk bele. (a húst egészen apróra vágjuk, egy kis zöld petrezselyemmel és hagymával, vagy fokhagymával, pici sóval, borssal ízesítjük). A kockát háromszögre hajtjuk, a két „szárát” behajtjuk, és kicsit összenyomjuk. Mint a levestésztát külön vízben kifőzzük.
 A  másik lehetőség a kocsonya: húsokat óvatosan nehogy szilánk kerüljön bele, lefejtem a csontról. Ahány személyre készitjük, annyi kis tálat veszünk elő. Ha lehetséges kis üvegtálakat. A húsokat szépen elrendezem a tálkákba.Tteszek hozzá apróra vágott sárgarépát, és ha szeretjük, akkor egy főtt tojást melyet szintén apró kockára vágtunk elredezzük a többiekkel együtt.A levesből kimerünk annyit amennyire szükségünk van. Zselatint feloldunk és a forró levesbe, addig kavarjuk, amíg felolvad. Elosztjuk a tálkákba és hideg helyre tesszük. Vacsorára már fogyaszthatjuk is piros paprikával megszórva, és ha szeretjük, pár csepp citromlével meglocsolva. Zöldség kocsonyát is ugyanígy készithetünk sok vegyes zöldséggel. Vagy levesben főzzük meg a zöldségeket, vagy enyhén cukros vízben. Egy másik edényben húsleves kockából készítem el a levest. A leszürt zöldségeket szépen elrendezem a tálkákba és a zselatinnal elkevert levest rámerem .Én nagyon szeretem, mert könnyű , és nagyon mutatós. Csak úgy magában megeszegetni, főleg nyáron nagyon finom. Még egy előnye van „szerintem nem hízlal” és még egy süti is elfér utána.
A következőkben adok egy-két ötletet, hogy miből mit lehet készíteni. Mennyiségeket azért nem írok, mert az a család létszámától függ. A fűszerezés, is a sajátom, mindenki úgy készíti el az ételt, hogy  azt a családja szereti.
Mit lehet készíteni a megmaradt pörköltből?
Brassói apró pecsenyét
Kell hozzá a megmaradt pörkölt, (persze csak akkor, ha legalább egy jó merőkanállal maradt ez kb. 2-3 fő részére elég) kb. 1 kg. burgonya, kis sűrített paradicsom, őrölt bors, fokhagyma, majoránna, 1-2 savanyú uborka, nagyon apróra vágva, olaj a burgonya sütéséhez.
Egy kiskanál olajon 3 gerezd fokhagymát - melyet összezúztam - megfonnyasztok, majd felöntöm egy kevés higított paradicsommal, 1 kiskanál majoránnával, illetve bazsalikommal, (aki szereti borssal is, megfűszerezheti) és majdnem zsírjáig visszasütöm. Ekkor adom hozzá a megmaradt pörköltet és az apróra vágott uborkát. Még egyszer hagyom a kettőt összeforrni. Tálalás előtt összekeverem a sült burgonyával. Ha kevés a husi, lehet személyenként egy-egy tükörtojást is a tetejére tenni. Csak annyit jegyeznék meg, hogy a burgonyát sütés előtt félig megfőzöm, hogy ne vegyen fel annyi zsírt, ne legyen nehéz a gyomornak.
Ha nem akarjuk, hogy estére nagyon megnyomja a gyomrunkat, most már lehet, olyan „sült burgonyát” is kapni, amit a sütőben kell átsütni, tehát olaj nélkül készül.                                        
Budapest” szeletet
Tulajdonképpen majdnem úgy készítem, mint a brassóit, paradicsom helyett tejföl és mustár, kevesebb fokhagyma (ízlés szerint) 1-2 savanyú uborka és zöldborsó, annyi amennyi a maradék pörkölt. A fűszerezés során pedig majoránna helyett borsikafüvet és egy kevés rozmaringot morzsolok bele, mert az szerintem nagyon jól kihozza a zöldborsó ízét.
A burgonyát csak megfőzöm, nem sütöm. Egy adag burgonya tetejére egy adag zöldborsós hús kerül, rá pedig a tükörtojás. Gyerekeknek egy kis paradicsommal díszíthetünk szemet és egy mosolygós szájat. Ha valaki nem szereti a tükörtojást, akkor szépen szeletelt főtt tojást is tehetünk rá, de anélkül is finom. A fűszerezés ízlés szerinti.
Gulyáslevest
Megpucolunk 2 szál sárgarépát, egy gyökeret, és egy kicsi zellert. Itt megint elárulok egy kis könnyítési trükköt: karikákra vágom, majd kevés olajon elkezdem dinsztelni. Félidőben ráteszem a hagymát, a fokhagymát. Télen egy evőkanál lecsót, nyáron zöldpaprikát, paradicsomot adok hozzá, picit sózom, és tovább párolom. Addig pucolok burgonyát, és kockára vágom. A tűzről lehúzom az edényt, és megszórom piros paprikával. Felöntöm annyi vízzel ahány személyre, készítem a levest, majd beleteszem a burgonyát és a házi tarhonyát. Ezt azért kell együtt beletenni, mert a házi tarhonya nehezebben puhul, mint a hagyományos.
Teszek hozzá majoránnát és egy húsleves kockát. Elkezdem főzni. Amikor már csak egy pillanat kell a burgonya puhaságához, hozzáteszem a maradék pörköltet, és összeforralom.
Ha ebédre készítjük, adhatunk hozzá, lángost, palacsintát, rántott tejbegrízt stb. Hátul a tésztáknál megtalálható a recept.
Készíthetünk töltött burgonyát, ezért jeleztem a fentiekben a plusz burgonyát, amit héjastól tárolunk a felhasználásig. Kivesszük a hűtőből, majd azon mód beletesszük egy tál forró vízbe a felhasználásig, hogy ne legyen olyan dermedt. Meghámozzuk a burgonyát és kivájjuk a közepét. Összetörjük villával majd az apróra összetört maradék pörkölttel, összekeverjük. Ízlés szerint még ráfűszerezünk, majd visszatöltjük a burgonyába. Egy poharas tejfelhez egy egész tojást kikeverünk, picit sózzuk, teszünk bele egy kevés szerecsendiót, majd ezzel meglocsoljuk a burgonyákat, és reszelt sajtot teszünk a tetejükre. Ez mindig a személyektől és a mennyiségtől függ. Készre sütjük. Savanyú káposztával tálaljuk.
Készíthetünk hortobágyi húsos palacsintát. Megtöltjük az apróra összevagdalt pörkölttel, felgöngyöljük, majd a maradék pörkölt levet (ha nem maradt, akkor gyorsan készítünk egy kis szaftot) kikeverjük tejföllel. A jénaiba, vagy a tepsibe, lerakjuk a palacsintákat, meglocsoljuk a szafttal, és 10 perc alatt átsütjük. (a sütőt előmelegítjük). Savanyúsággal kínáljuk, nálunk az almapaprika megy nagyon hozzá.
 
Készíthetünk pörkölt-sajt rizst.A rizst átforgatjuk egy kevés forró zsiradékon, pici hagymával, majd teszünk hozzá zöldborsót, egy nagyon pici vizet, és addig pároljuk, míg a borsó puha lesz. Természetesen az üveges borsót nem kell párolni. Külön megmelegítjük a pörköltet, melyet apróra törtünk villával. A rizst, kivizezett kis tálkába szedjük, kicsit lenyomkodjuk, kiborítjuk a tányér közepére, merünk rá pörköltet, és megszórjuk reszelt füstölt sajttal. Aki nem szereti a füstölt sajtot, az természetesen sima sajtot tesz rá.
Ugyan így készül és szintén nagyon finom gombás-sajtos rizs. Készíthetjük direkt, de ha maradt gombapörkölt, akkor elkészíthetjük így is:
Kifőtt tésztával, előzőleg megfőzött vegyes zöldséggel, vagy csak kukoricával, egy kis paradicsom pürével a pörköltet összekeverjük. Ízlés szerint kicsit utána fűszerezzük.
Mindenki ízlés szerint szórhatja meg sajttal. Nem, muszáj paradicsomot hozzátenni, tehetünk hozzá tejfölt is.
Rakott kelkáposztát: apróra vágjuk a kelkáposztát és enyhén sós vízben, megabáljuk. Itt fel lehet használni a maradék rizst – ha van. De ha nincs, akkor egy pillanat alatt, egy pici leveskockával ízesített vízben majdnem készre főzzük a rizst.
Én hogy gyorsabban menjen a dolog, egy tálba összekeverem a kihűlt rizst a pörkölttel, tejföllel, és egy egész tojással. A zsírozott tálba, vagy tepsibe, lerakok egy sor kelkáposztát, rá a tölteléket, és befedem a maradék kelkáposztával. Kicsit higított tejföllel bekenem a tetejét, kicsi olajjal meglocsolom és előmelegített sütőben kb. annyi idő alatt, megsütöm, amíg az asztalt megterítem, s kezet mos a család.
A sült húsból a következőket készíthetjük el:
Mint a fentiekben írtam Brassói apró pecsenyét, csak a sült húst mustárral, fokhagymával, tejföllel készített mártással átpirítjuk. A többi ugyanaz.
Főtt burgonyát töltve,annyi változtatással, hogy itt a kivájt burgonya aljára egy pici vajat teszünk, majd kevés mustár, tejföl és sajt keverékével leöntjük a hússal töltött burgonyát és készre sütjük.
Lasagnet: ha nincs otthon lasagna tésztánk, akkor csusza-, vagy sima kockatésztát félkeményre kifőzünk. A kiolajozott tepsibe lerakunk egy sor tésztát, rátesszük a sült húst, melyet előzőleg egy kis fűszeres paradicsommal (paradicsom püré, fokhagyma, bazsalikom, petrezselyem) összerottyintottunk. A húst, melyet nagyon apróra vágtunk, ráterítjük a tésztára. Ezután készítünk egy besamel mártást és a paradicsomos húsra terítjük a felét. Befedjük az egészet a tésztával, majd a besamelt összekeverjük a maradék paradicsom szósszal, ezt szépen elsimítjuk a tésztán. Egy kevés olajjal megkenjük, sajttal megszórjuk és kb. 25 percig, közepes lángon sütjük, először 20 percig alufóli alatt, majd a fóliát levéve készre sütjük.                        
Dubari szelet, avagy karfiolos hús: Ha szeletben sütöttük a húst akkor a megmaradt
szeleteket teszem a kizsírozott tepsibe, vagy jénaiba. Ha sült csirkét készítettünk, akkor a lefejtett husikákat rendezzük el a tepsiben.
Egy kevés tejet öntünk a húsra, csak annyit, hogy mindegyikre jusson egy kicsi, hogy ne száradjon ki. A hús íze és az állaga ezáltal felfrissül. A karfiolt megfőzzük egy kis ételízesítős vízben, olyan „majdnem készre”. Hogy spóroljunk, készítünk egy besamel mártást, sóval-borssal ízesítjük, melyet elkeverünk egy nyers tojással, „amikor már langyos” tejfellel. A husikákon szépen elrendezzük a karfiol fejeket, leöntjük a besamellel, tetejére sajtot szórunk, és alacsony hőfokon addig sütjük, amíg a sajt egy kis színt kap. Főtt rizzsel tálaljuk, de ehetünk, hozzá vegyes zöldségköretet, vagy gyümölcskompótot. Tessék kipróbálni nagyon finom.
Ezeket a húsokat felhasználhatjuk főzelékek feltétjeként is:
A kelkáposzta főzelékhez nagyon megy a fasírozott, vagy a pörkölt. A spenótra is nagyon finom feltét. Ha nincs elég sült húsunk, akkor a maradék húst átforgatom forró zsiradékon, és ráöntök (család számától függően) felvert tojást. Majd ezt elosztom a főzelékekre. Paradicsomos káposztára például nagyon finom a sült hús, amit megforgatok egy kevés dinsztelt hagymakarikán és ezt teszem feltétként. De tehetem a szárazbab főzelékre, burgonya főzelékre, stb. is.
Férjem drága nagymamája, például minden héten főzött szárazbab főzeléket, és annak feltétje sült szalonna volt úgynevezett kakastaréj. Mondhatom felséges.
Bablevesből készített sólet:egyszer, amikor maradt a finom zöldséges bablevesből, amit nem akartam már lefagyasztani, gondoltam egy merészet és elkészítettem sóletként. Azóta a család kedvence. Na szóval az úgy készül, hogy van a maradék jó zöldséges bableves. Nem a savanyú, hanem a hagyományos. Megvallom töredelmesen, én a fagyaszott fejtett babot használom mindig. Azért mert kb. annyiba kerül mint a száraz bab, azzal a különbséggel, hogy nem kell egy éjszakán át áztatni és nagyon hamar megfő (csak akkor, ha eleve ennek készítem az ételt, s nem a maradékot, mert abban már van tészta). Felteszek (szintén családtól és adagtól függően) hántolatlan árpát ételízesítős vízben főzni. Annyi vizet öntök rá, ami félújnyira ellepi. Addig zsiradékon apróra vágott hagymát, majd fokhagymát dinsztelek. Ha van maradék hús (fentiekben) akkor azt forgatom meg benne, ha nincs, akkor egy kis füstölt kolbászt, vagy szalonnát, sonkadarabot. Nem kell mindegyik bele, csak az íz fokozása végett. Ezt belekeverjük az addigra már felmelegített levesbe, majd ha már a levét elfőtte, a megduzzadt árpát (burizst) is belekeverem. Tepsibe teszem, és készre sütöm. Akkor jó, ha már megöregedett a teteje, és a burizs teljesen beitta a leves levét. Ez így látszik a sütőben, de amikor elkezdem a tányérokba adagolni, akkor finom sűrű szaftos „valami csodát” kapunk. Addig főzök (személyektől függően) tojást, meghámozom, majd mindenki a „sólet tetejére” kap egy főtt tojást. De az étel főtt tojás nélkül is csodálatos. Tessék kipróbálni nagyon finom. Persze ha sok a hús, akkor a főtt tojás elmaradhat. Finom kenyérkével, szombati ebédre, közben a családdal jókat beszélgetni: az csodálatos.
Ja, aki szereti csípős paprikát, keverjen bele. 
És ha már nagyon nincs ötletünk a főzés terén, vagy már kifogytunk mindenből, akkor
elővesszük a „jó öreg párizsit, és a burgonya pürét”. A párizsit kirántjuk, vagy pedig párizsiasan kisütjük. Na most itt megint elárulok egy, vagy két trükköt: hogy a párizsi szelet ne legyen nehéz, zsírban tocsogó, az alábbi tésztába kell megforgatni. (adagtól függően) 3-evőkanál tejfel, 3 darab tojás, 3 evőkanál liszt, só, ezt az egészet simára, krémesre kikeverjük, a párizsi szeleteket, (bőre nélkül) lisztben megforgatjuk, majd a tésztában és forró olajban kisütjük. A burgonya pürét, pedig a porból, az előírásnak megfelelően elkészítjük, majd a felolvasztott olajban egy evőkanál szárított hagymát megforgatunk, és összekeverjük a burgonya pürével. Mondhatom felséges ebéd, vagy vacsora kerekedik belőle. Ha még valamilyen salátával is kínáljuk, amit magunk készítettünk, hát elmondhatjuk, hogy egészséges is.
Ha a párizsit valamilyen főzelék feltétjeként tálaljuk, mondjuk spenóthoz, vagy sóskához, akkor egy mutatós feltétet készíthetünk. Először is ne szeletelt párizsit vegyünk, hanem egyben, a családtagok száma és étvágya szerint. A párizsi héját lemossuk, majd újnyi szeletekre felvágjuk héjastól. Tojást készítünk elő személyenként egyet. A párizsit héjastól beletesszük a forró olajba, amitől a héja által kosárrá alakul, amibe gyorsan beleütjük a tojást. A forró olajjal locsolgatjuk a tojást, hogy hamarabb elkészüljön, és máris tálalhatjuk a főzelék tetején.
Főzelék tippek
Tök:
például a tökfőzeléket én négyféleképpen szoktam készíteni. Hagyományosan, azzal a trükkel, hogy sárgabarack lekvárral ízesítem, de csak 1 evőkanállal, így kevesebb cukor, és ecet kell bele. Most csodálkoznak, de tessék bátran kipróbálni. Aztán mikor elindul a tök szezonja, és már nem nagyon drága akkor veszem a pici tököt. Meghámozom, na most azt kell eldönteni, hogy egyben hagyom, vagy félbe vágom. Mindkét alkalommal kiszedem a „belét”, ami tudvalévőleg ilyenkor nem sok. Aztán készítek darált húst, ízesítem, mintha töltött paprikát készítenék, keverem, a félig előfőzött rizzsel, majd megtöltöm a tököcskét. Ha félbe vágtuk, akkor a töltelék tetejét 1 tojással kikevert tejföllel meglocsolom, a másik esetben a tökre kenem és megsütöm. A tepsit zsiradékkal kikenem, a tököt beleteszem, pici vizet öntök alá és fóliával letakarva kb. 20 percig, sütöm, majd a fóliát levéve róla, addig sütöm, míg a tejföl a tetején kezd pirosodni. Ha nagyobb tököt vásárolunk, akkor természetesen, egy kevés ideig ecetes vízbe előfőzöm. Én kapormártást készítek mellé, de egy kis mustáros tejfellel is nagyon finom könnyű étel.
 A másik arántott tök ezt is akkor készítjük, amikor még zsenge a tök. Először is a tököt megmossuk. A két végét levágjuk, (ezt már a fentiekben jeleztem zacskóban, lehet fagyasztani télire, levesnek) majd újnyi vastag szeletekre vágjuk, és sózva félretesszük. Közben elkészítjük a palacsinta tésztát, de mint már leírtam, ha nem akarjuk, hogy sok zsiradékot szívjon magába, akkor legalább két kanál tejfelt teszünk a tésztához. A tökökről leszűrjük, a sós levet. Egyenként lisztbe forgatjuk. Közben az olajat felforrósítjuk, majd alsóbb lángra vesszük. A tököket megforgatjuk a tésztában, és kisütjük őket. Egyszerre ne tegyünk sokat az edénybe, mert a tésztától megnőnek. Ugyanígy rendes panírozással is ki lehet rántatni a tököket. Minden esetben papírszalvétára szedjük. Én rizskörettel, és tejfellel, higított majonézzel tálalom. Ha szeretik friss kaprot is, lehet szórni a tejfölbe.
A harmadik alecsós tök. Ezt viszont akkor készítem, amikor elérkezett a lecsó szezonja. Ennél nem pirítok a lecsó alapjára szalonnát. Hagymát dinsztelek, ha már majdnem kész, ráteszem a fokhagymát, aztán a paprikát, a kockára vágott tököt és a paradicsomot. Én mindig több paprikát (pld. 1 kg. paprikához 3 szem közepes paradicsomot) teszek. Piros paprikával megszórom, egy pici cukrot, sót rakok rá és hozzáteszem az apró kockára vágott tököt. Kevés vizet öntök alá, de csak picit és fedő alatt elkezdem párolni. Amikor kész (kb. 1 kg paprika, és 1 kis tökhöz) 1 kis pohár tejfölt kikeverek 1 csomag kaporral és ezt összerottyantom. Nagyon fenséges finom étel, tálalhatjuk, rizzsel, tarhonyával. De ehetjük finom kenyérrel is.
A tököt helyettesíthetjük cukkínivel is.
Mondanom sem kell, hogy még nagyon sok főzelék félét lehet készíteni, káposztából, (kel, savanyú, édes) burgonyából, babból,(száraz, zöld és fejtett) spenótból, sóskából, borsóból (zöld, sárga, feles) lencséből, karalábéból, sárgarépából, stb. Ezekre még visszatérek.
Bújtatott lencse(hugomtól tanultam)
Hagyományos módon megfőzöm a lencsét. Míg fő, elkészítem a darált húst. Hagymát, fokhagymát dinsztelek, majd a darált húst ráteszem, sózom, borsozom, pici vízzel felöntöm, és készre párolom. A lencsét leszűröm, és egy kiolajozott jénaiba, vagy tepsibe szépen elterítem. Tejfölt egy kevés vízzel és ecettel kikeverek, és ezzel meglocsolom a lencsét. Szépen ráterítem a darált húst, majd tejfölt, tojással, pici liszttel, sóval kikeverek, és szépen befedem vele a húst. Reszelt sajttal megszórom, és készre sütöm.
A savanyúkáposztábólkészíthetünk székely-, lucskos-, rakott- és töltött káposztát. De nagyon finom egy könnyű leves mellé, a sós fánktészta (melybe a kevert apróra vágott savanyú káposztát - levétől alaposan kinyomkodva - és kisütött apró kockára vágott húsos szalonnát keverünk a tésztába és úgy kelesztjük. Kelesztés után apró fonatokat készítünk, és forró olajban kisütjük), vagy a savanyú káposztás tekercs. Receptek a tésztáknál.
Kelkáposztából készíthető a hagyományos, a töltött, a rakott és szintén el lehet készíteni                                  
Édes káposztából paradicsomos nyári töltött káposzta készíthető az alábbiak szerint                                                                                                          1 kis fej káposzta (kb.1kg.)
1 deciliter almaecet,
cukor, babérlevél, só kapor,
1 deciliter tejszín, 1 evőkanál tejföl,
80 dkg. darált hús,
20 dkg rizs,
Vöröshagyma,
fokhagyma,
só, bors, pirospaprika,
1 tojás,
olaj.
Káposztából a fölső 8 levelet ecetes vízben roppanósra abáljuk, majd a maradékot apróra vágva, szintén abáljuk. A rizst pároljuk. Vöröshagymát, pici olajon megfuttatjuk a fokhagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, pici pirospaprikával. A darált húst is kicsit átpirítjuk, kevés zsiradékon. Ha kihűlt, összekeverjük a fentiekkel, majd a nyers tojással. Megtöltjük a káposzta leveleket, majd a savanyú lében 30 percig főzzük (itt használhatjuk a VAD fűszer keveréket, csak egy késhegynyit). A tejszint és a tejfölt, kevés liszttel összekeverjük. A töltelékeket kivesszük, majd a tejszínnel, behabarjuk, kaporral bőven megszórjuk. Egy rottyintás után vissza a töltelékeket. Óvatosan összerázni, a gázt lezárni alatta, s csak úgy fedő alatt hagyni kicsit pihenni.
Nagyon finom nyári üdítő ebéd, vagy vendégváró. Ha minimális zsiradékot használunk és a töltelékeket is miniben készítjük, akkor hidegen is, hidegtálként is lehet használni.
 Káposztás fánkocska:
3 deka élesztő,
2,5 deciliter tej,

1 evőkanál kristálycukor,
55 deka finomliszt,
1 mokkáskanál só,
6 dkg. olvasztott ráma,
2 egész tojás,
15 dkg. füstölt szalonna, nagyon apróra vágva, s kisütve-hűtve, 25 dkg. savanyú káposzta nagyon apróra vágva.
Az élesztőt felfuttatjuk, majd a tésztához valókat összekeverjük. Jól kidolgozzuk és kelesztjük. Kelesztés után a káposztát, és a szalont beledolgozzuk. 12 egyenlő részre osztjuk, 12 copfocskát fonunk (én egy adag tésztát kettéválasztok, sodrom és fonom). Nem hagyományos kalácsfonás. Picit még kelesztjük. Addig az olajat megforrósítjuk, majd mérsékljük a gázt alatta, és kisütjük a fánkocskákat. Papírszalvétára szedjük. Fokhagymás, vagy hagymás tejföllel tálaljuk.De csak úgy magában is nagyon finom.
 Káposztás tekercs:
35 deka liszt,
1 egész tojás,
1 evőkanál ecet, ½ deciliter olaj, kevés víz.
A tésztát jól kidolgozzuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk.
Töltelék
Számláló
Indulás: 2009-01-18
 
óra
 
KEDVENC OLDALAIM

E.Margit
Sütigyár
Macikonyha
MENNYEI MANNA
EDIT TORTASULI
TORTAIMÁDÓ
Ízőrzők Duna Tv
Limara
Csak a puffin ...
Dolce vita
Fűszerkert
Lila Füge
Nemisbéka főz
Magyarországi sváb ételek
Erdélyi konyha
Max konyhája
Zsidó konyha
Sütemény receptek
Hedonism.hu
Kulinárisvilág

Elitkonyha
Receptbarlang

 
SZIPORKÁS SZIPORKÁK

Köszönöm mindenki
segitségét oldalam
létrehozásában 

A legtöbb segítséget
SEMILIN

A PORTÁLGURU  ÉS
a GPORTÁL


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak