SZIPORKÁS SZIPORKÁK
MENÜ
 
Napok
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

 

Lecsós táska: elkészítünk egy finom lecsót. Úgy ahogy szoktuk, csak nem hosszú lével. A tésztát a fentiek alapján előkészítjük. A tésztakocka közepébe teszünk egy kanál lecsót. Félbehajtjuk, szélét kicsit lenyomkodjuk, majd, mint a fentieknél, kisütjük, akár olajban, akár tepsiben. Még azt feltétlenül el kell mondanom, hogy nem kelll nagyon vékonyra nyújtani a tésztát.
 
Ezt a lecsós lángost úgy is elkészíthetjük mint a pizzát. Vagy tepsi nagyságúra kihúzgáljuk a tésztát, és megpakoljuk lecsóval,(meg ami van otthon, maradék sült hús, párizsi, felvágott, még téliszalámit is lehet rá rakni.). Ha akarjuk, megszórjuk sajttal, és megsütjük. De készíthetünk, kicsi korongokat, vagy kockákat, és ezt tesszük a tepsibe, és pakolunk rá minden jót. Rakhatunk rá kukoricát, megpárolt zöldségeket. Megkenhetjük juhtúróval elkevert tejföllel és apró kockára vágott szalonávval megszórjuk.
 
 
Ezért szeretem ezt a tésztát, mert ha van készen belőle a hűtőben, akkor bármikor előkaphatom, ha hírtelenjében nem jut eszembe jobb étel. De nagyon jó váratlan vendégekre, vagy várt vendégekre. Nagyon jó akkor is, ha gyermekeink barátai beállítanak egy délutáni játékra vagy traccspartira.
 
Ugyan így vagyok a pogácsával. Ugye azt is nagyon szereti a család? Van egy saját kitalálású tésztám, mely, ha netalán marad belőle másnap, vagy harmadnap, akkor sem szárad meg. A másik megoldás, amikor kiszaggatom a pogácsát (ez mindenki ízlése szerint teszi) akkor marad körben a tészta. Na én ezzel úgy vagyok, hogy elég egy nagy tepsit megpakolni, már egy másikkal nem bíbelődök. Ezt a tésztát összeszedem, szépen átgyúrom és egy nylon tasakba, a hűtőszekrény hidegebb részébe beteszem. Négy napon belül el lehet használni, tehát gyorsan váratlan esetekre jó, de arra is, hogy rágcsáljunk valamit, vagy a reggeli tea mellé. Ha vékonyra kinyújtjuk, és rudakat vágunk belőle, tojással, és sajttal megszórva, akkor finom ropogós sajtos rudat készíthetünk.
Tipp: úgy szoktam készíteni, hogy a kinyújtott tésztát a tepsiben vágom fel, így elkerülöm azt, hogy egyenként kelljen rakosgatnom.   
A recept a következő:
Sziporkás pogácsa
50 deka –fele-fele liszt. (finom és darás),
1 csomag élesztő,
2 tojás sárgája,
2 dl. tejfel,
1 dl tej,
1 csomag juhtúró,
20 dkg margarin,
sajt a tetejére.
Jól kidolgozzuk, kelesszük, szaggatjuk és megsütjük. Nagyon finom, tessék kipróbálni.
Van egy nagyon jó édes tésztarecept is, melyet szintén kedvünk és fantáziánk szerint alakíthatunk úgy, ahogy a kedvünk tartja. Lehet, hogy sokan már ismerik, de akik nem azoknak leírom a receptet, és egy-két ötletet is szeretnék adni:
Kefires sütemény alaptészta
Méréshez a kefires poharat használjuk!
1 nagy pohár kefir, vagy joghurt,
¾ pohár kristálycukor,
2 pohár liszt,
2 egész tojás + 1 sárgája,
½ pohár sima olaj (az olíva nem jó),
1 csomag sütőpor + 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál só.
Úgy is szoktam készíteni, hogy felezem. Az egyik felébe, vaníliás cukor, vagy aroma és reszelt citromhéj, a másik felébe 1 evőkanál natúr kakaó, 2 csepp rum aroma, és 1 evőkanál narancs (ha nincs elhagyható) és egy fél narancs reszelt héja kerül (próbálok mindig otthon tartani narancs aromát az ilyen esetekre, ez főleg nyáron nagyon jó). A kiolajozott zsemlemorzsával beszórt kuglófformát a következőképpen telítem a tésztával: az első sor evőkanállal körbe rakom a világos tésztával, rá a következő sor a kakaós, majd így folytatom addig, míg el nem fogy a tészta. Ezután egy hurkapálcát, vagy villát, belemeritek a tésztába, egészen le az aljáig, és óvatosan kicsit elkezdem csavarva felfelé húzni. Aztán kiveszem a hurkapálcát, és megyek arrébb. Ezt körben megcsinálom. Érdemes, mert olyan gyönyörű mintás kuglófunk lesz, hogy az csoda.
A másik elkészítési mód, hogy a natúr tésztába darált mákot keverünk, 1 pici fahéjjal, és reszelt citromhéjjal. A kibélelt tepsiben szépen elrendezzük, majd magozott, és lecsöpögtetett meggyel megszórjuk a tetejét.
Vagy szintén natúr tészta, durvára reszelt almával, vagy apró kockára vágott (melyet citromlébe forgattunk meg a barnulás miatt) és kevés durvára tördelt dióval. Óvatosan kell összekeverni és sütni.
Készíthetjük ünnepi alkalomra, születésnapra, stb. Ebben az esetben a kakaós változatot meggyel megszórva sütjük meg, majd ha kihűlt, vaníliás pudinggal megkenjük, és olvasztott csokival mintát rajzolunk rá.
 
Igen vagy Nem süti
Az alaptésztát elkészítjük, kétfelé vesszük, az egyik felét, megsütjük világos lappá, a másikat kakaós változatként. Ezután pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (ízlésünk szerinti alakú és nagyságú szaggatóval), majd egy fehéret és egy feketét, valamilyen pikáns lekvárral, vagy krémmel összeragasztunk. Az oldalát is bekenjük, majd kevés tejporral kevert kakaóban megforgatjuk. A világos felére fekete olvasztott csokoládét csurgatunk, a csokis felére, pedig fehér csokit. Nem kell sok csokoládét felolvasztani hozzá (úgy kell érteni, hogy az egyik süteményt a kakaós felével állítjuk felfelé, erre tesszük a világos csokit. A másik süteményt a világos felével állítjuk felfelé, így erre a sötétebb csoki kerül). De sima porcukorral megszórva is finom, mutatós a sütemény.
És itt megint csak azt tudom írni, hogy fantáziánknak a csillagos ég szab határt.
 Nagyon finom fánktészta recept:
60 deka finomliszt,
4 tojás sárgája,
3 evőkanál porcukor,
1 deci tej,
2,5 deka élesztő,
8 deka olvasztott margarin,
1 csapott teáskanál só,
1 evőkanál rum,
1 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
kb. 2dl tej,
4 tojás keményre vert habja.
 
A tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, citrom reszelt héjával kell kikeverni, majd hozzátenni a felfuttatott élesztőt (ha instant élesztő van nem kell felfuttatni, a liszttel kell összekeverni).
Ebben az esetben hozzá kell önteni a langyos tejet, majd beledolgozni a lisztet, jól kidolgozni, majd hozzákeverni a langyos margarint. Kidolgozás után egyenletes hőmérsékletű szobában keleszteni. Ha megkelt habverővel óvatosan hozzákeverjük a felvert tojás fehérjét és 20 percig ismét kelesztjük. Tenyérrel nyújtjuk lisztezett deszkán, kb. 2 újnyi vastagra. Én nem fánkszaggatóval, hanem közepes pogácsaszaggatóval szaggatom ki, és nem lisztbe mártom a pogácsaszaggatót, hanem étolajba. A fánk közepét is kiszúrom. És a kiszúrt közepét nem gyúrom össze, hanem azt az apró puffancskát is külön kisütöm. A továbbiakban úgy kell kisütni, mint a többi fánktésztát, felforrósított, de alatta csendesre vett gázláng alatt, először fedővel, majd megfordítva fedő nélkül. Olyan csodálatosan finom könnyű fánkot kapunk hogy az csuda. Az ízesítés több fajta lehet:
-          baracklekvárral - melyet előtte kicsit langyosítok - és egy pici rummal, vagy rum aromával,
-          közepébe eper lekvár, tetejére habrózsa,
-          csokoládéval megcsurgatva,
-          vanília szósszal, sodóval,
-          dió szósszal, (cukorral, pici forró vízben megforgatott dió, melyet hűtés után hidegen felvert pudinggal keverünk össze). A pudingot a hagyományos mennyiségű tej helyett annyival keverjük ki, amely által folyós lesz. Ez lehet vaníliás, de lehet puncsízesítésű is.
Ötletünknek csak mi szabunk határt, vagy a családtagok.
                                                            
Uborkás fasírtrolád
2 db. szikkadt zsemle
1 közepes fej hagyma 1 evőkanál olajon megfuttatva
2-3 gerezd fokhagyma,
2 egész tojás,
1 kávéskanál mustár,
1 kávéskanál édes, piros paprika,
60 deka darált hús,
1 kávéskanál olaj, só, bors ízlés szerint,
8 darab csemege uborka apró kockára vágva,
8 szelet bacon.
A fentieket a baconon kívül össze kell gyúrni, majd formás kis rudat kell készítenünk belőle. Kizsírozott közepes tepsi közepén elhelyezzük, majd a bacon szeletekkel befedjük. A családtól függően megfelelő mennyiségű burgonyát hámozunk és karikázunk fel. Majd kb. 5 deka margarint rácsipkedünk. Rozmaringot morzsolunk rá, sózzuk, majd kb. 1 deciliter tejjel, meglocsoljuk. Fóliát teszünk a tetejére, és előmelegített sütőben ½ óráig sütjük, majd a fóliát levéve róla, a gáz lángját csökkentve, piros-ropogósra sütjük.
Aranygaluska, ahogy a család szereti
(nem mindenki szereti, vagy bírja a diót)
40 deka finomliszt,
2,5 deka élesztő,
1,5 deciliter tej,
7 deka langyos vaj, vagy margarin,
2 tojás sárgája, + habbá vert fehérje,
6 deka porcukor,
csipet só,
1 csomag vanília,
½ citrom reszelt héja,
10 deka olvasztott langyos vaj, vagy margarin.
A hozzávalókat jól kidolgozzuk, a végén adjuk hozzá a 7 deka olvasztott margarint. Ezzel hólyagosra dolgozzuk, majd kelesztjük (jó sűrű nokedli tészta). Ha megkelt beledolgozzuk a felvert tojás fehérjét. Előveszünk egy tortaformát, kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk. Egy evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk, melyet először megforgatunk, az olvasztott vajban, s így tesszük a formába. Nagyon pici zsemlemorzsával megszórjuk minden sorát. De csak nagyon pici morzsával. Mintha sóznánk. Kelesztjük. És sütjük.
A végén mindenki úgy eszi, ahogy szereti. Vagy cukros dióval megszórja, vagy vanília szósszal meglocsolja. Esetleg mindkettő.
 
Piskótakészítési tipp: 6 egész tojást, 18 deka kristálycukorral tömör habbá verünk. Körülbelül 15-21 perc állás után beleforgatunk 20 deka finomlisztet, melyben elkevertünk két kávéskanál sütőport, és 1 csipet sót. 180 C fokos sütőben 45 percig sütjük. Rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni, lehetőleg csak másnap szeleteljük. De legalább is délelőtt készítsük el, és késő délután szeletelhetjük.
Tipp, ha nincs rácsunk melyen piskótát, kalácsot, kuglófot hűthetnénk, a következő módon oldhatjuk meg: vegyünk egy fából készült vágódeszkát, melyet, szalvétával, vagy kéztörlő papírral takarjunk le. Erre fektetünk 2 db. fakanalat, olyan távolságban mely a hűteni való tészta mérete. Erre ráteszünk egy sütőpapírt, majd óvatosan elhelyezzük rajta a hűteni való tésztát. Nagyon jól bevált módszer.
A hagyományos piskóta trükkje - hogy szép magas legyen, és soha ne essen össze - a következő: 6 tojás- külön sárga, külön fehérje habnak. 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, és itt jön a trükk: a liszt közepére 1 mokkáskanál szódabikarbóna, arra 2 csepp citrom. A többi ugyanaz.
 
Dédi burgonya levese: (3 személyre)
Először is a (4 db. közepes) burgonyát meghámozom, megmosom, majd apró kockára felvágom. Egy fej hagymát szintén nagyon apró kockára vágok, 1 gerezd fokhagymával.
2 evőkanál olajon, vagy 1 evőkanál zsíron megdinsztelem, de nem pirítom. Aztán ráteszek egy fél paprikát, melyet szintén apró kockára vágtam, és tovább dinsztelem, majd ráteszem a burgonyát, megforgatom. Ráteszem a fokhagymát, és bőven megszórom petrezselyem és majoránna keverékével. Sózom, majd egy húsleves kockát belemorzsolok, és felöntöm annyi vízzel, hogy 2 újnyira ellepje a burgonyát. Fedő alatt szépen lassan háromnegyed készre főzöm. Addig elkészítem a daragaluskát a következőképpen: egy egész tojást szétválasztok, a sárgáját 1 kávéskanál olajjal, csipet sóval jól kikeverem, és hozzáadom a búzadarát. Miután összedolgoztam, hozzáteszem a felvert tojás habját is. Kicsit állni hagyom (ennek a galuskának az a lényege, hogy kicsit keményebb legyen a szokásosnál). Amikor már háromnegyedig kész a leves, akkor beleszaggatom a galuskát, de ezt is nagyobbra, mint ahogy szokás, és készre főzöm a levest. A végén 1 nagy evőkanál tejfölt 1 evőkanál tejjel, simára keverek, teszek bele egy evőkanál lisztet. A levesből merek hozzá, majd beleöntöm a levesbe. Egyet hagyom felforrni, miközben szórok bele, egy csipet majoránnát, és elzárom alatta a gázt.
Ez az egyszerű változat.                                                       
De lehet zöldségesen iskészíteni, amikor a hagymára teszem a felaprózott répát, gyökeret, zellert, fedő alatt párolom, majd megszórom liszttel, bele a burgonya stb. a többi ugyanaz, mint a fentieknél. Itt a tejfölbe már nem teszünk lisztet.
Ha maradt ebből a levesből, akkor harmadnap, készíthetünk belőle burgonyakrém levest. Az ne zavarjon senkit, hogy tészta is van a levesben. Az egészet összeturmixoljuk (hidegen) egy tojás sárgájával 2 evőkanál tejfellel, és másfél deciliter tejjel-tejszínnel. Ezután csendes tűzön felforraljuk. Sűrűn kevergessük meg habverővel. Egy pici mustárral, szerecsendióval és petrezselyemmel felfrissíthetjük az ízét. Fantasztikusan finom, nem kell hozzá semmilyen betét, bársonyos finom levest kapunk. Mehet hozzá császármorzsa, rizsfelfújt, burgonyás nudli.
Másik változat: mint a zöldségesnél, ugyanúgy készítjük, de a liszt után pirospaprikát is szórunk rá, és teszünk bele, vagy egy kisebb nyers paradicsomot, vagy egy kávéskanál sűrítményt. Miután felöntöttük vízzel, és kezd már a leves főni, beleszórunk pár karika füstölt kolbászt.
 Császármorzsa
25-30 deka liszt,
4dl tej,
5 dkg vaj,
10 dkg cukor,
3db. tojás,
fél citrom reszelt héja,
10 dkg zsír, vagy olajjal kevert margarin,
1 mokkáskanál só.
A vajat a cukorral és 3 tojás sárgájával simára kikeverem, majd felöntöm a tejjel, belereszelem a citrom héját (szoktam beletenni vaníliás cukrot is). Jól kikeverem, majd hozzáadagolom állandó keverés mellett a lisztet. A palacsinta tésztánál valamivel sűrűbb tésztát kell, hogy kapjunk. Majd a tojások keményre vert habját is hozzákeverjük.
Egy mély serpenyőbe felolvasztunk 3 evőkanál olajat, és 5 dkg margarint, majd a masszát folyamatos kevergetés mellett beleöntjük. Hagyjuk, hogy kicsit elkezdjen sülni az alja (a lángot a kicsinél valamivel nagyobbra állítsuk, de a közepes szintet ne érje el). Elkezdjük szépen egy lapos fakanállal forgatni. Felemelünk egy darabot a tésztából és megfordítjuk. Majd így járunk el az összes tésztával. Aztán elkezdjük a fakanál végével vagdosni a tésztát. A lényeg az, hogy szép aranybarna színű morzsalékos anyagot kapjunk.
Forrón porcukorral, baracklekvárral, málnaszörppel, juhar sziruppal stb. lehet tálalni.
Rizsfelfújt
20 dkg rizs,
½ liter víz, ½ liter tej,
4 db tojás,
8 dkg cukor,
2 csomag vaníliás cukor,
5-10 dkg mazsola,
reszelt citromhéj,
2 deka liszt helyett vaníliás puding por,
5 dkg vaj,
só.
Mint már írtam, a rizst először vízzel tesszük fel főzni - melybe 1 csapott kávéskanál sót teszünk - lassú tűzön, majd amikor már felszívta a vizet, akkor felöntjük a tejjel. Amikor a tejet is felszívta, hagyjuk hűlni. Addig kikeverjük a 4 darab tojás sárgáját a cukorral, a reszelt citrom héjával, a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük óvatosan a tojások majdnem keményre vert habját, és körülbelül 1 púpozott evőkanál vaníliás pudingport.
A langyosra hűlt rizst összekeverjük a tojásos krémmel, majd vastagon kivajazott tepsibe öntjük, szépen eldolgozzuk a tetejét, majd a vajat rámorzsolva, mérsékelt tűzön készre sütjük. Ellenőrizzük a közepét. Ha elkészült lezárjuk a gázt, és körülbelül 5-10 percig pihentetjük. Szép kis kockákra szeleteljük és tálaljuk. Ugyanazzal mint a császármorzsát, kínálhatjuk a rizsfelfújtat is. Ha nagyon ki akarunk tenni magunkért, akkor a tojás habjának a felét sütjük bele a rizsbe, a másik felét pedig amikor már majdnem kész a rizs. Egy kevés lekvárral (legszebb az eper, de nagyon jó egy kávéskanál eper szörp is) szép rózsaszín színe lesz. De jó baracklekvárral is és lehet pici kakaó porral. Szóval a habot rákenjük a rizsre, és még csendesebb tűznél szép ropogósra sütjük. Ekkor a sütőt résnyire nyitjuk.
Tipp: azért írtam a fentiekben a majdnem kemény tojáshabot, mert sokkal könnyebb a tésztába eldolgozni, nem marad darabos. Ez minden olyan süteményre érvényes, amelyikbe tojáshab kell.
 
Burgonyasodralék – NUDLI
1 kg burgonya melyet főzünk és összetörünk,
2 evőkanál zsír vagy olaj,
35 deka liszt,
1 púpozott evőkanál búzadara,
1 egész tojás.
A tésztát jól kidolgozzuk, mindig lecsípünk egy-egy darabot. Hosszú rúddá formáljuk, egyforma nagyságúra vágjuk, majd így folytatjuk ameddig a tészta el, nem fogy. Forró vízbe adagonként tegyük, ne sokat egyszerre. Ha feljött a víz tetejére, zsemlemorzsába forgatjuk. Tavasszal nagyon finom, például friss fejes káposztával. Igen a nudlit, nem csak édesen, de savanyúsággal is nagyon finom fogyasztani.
DUMA kifli
½ kg. finomliszt,
2 teáskanál só,
2,5 dl tej,
3,5 dkg élesztő,
1 dl olaj,
pici cukor,
10 dkg vaj,
15 dkg reszelni való sajt,
1 tojás sárgája.
A tejben megfuttatjuk az élesztőt, pici cukorral. Ha instant élesztőt használunk, akkor természetesen a liszthez keverjük.
A liszthez tesszük az élesztőt, a sót, majd elkezdjük összedolgozni. Apránként hozzáadagoljuk az olajat. A tésztát jól kidolgozzuk, és 2 cipót formálva megkelesztjük.
Mindegyik cipót kisújnyi vastagra (kör alakura) kinyújtjuk, és 16 cikkelyre osztjuk el (mintha tortát szeletelnénk). A tészta szélesebb részére rakunk egy kis darab vajat. Igyekezzünk a 32 kiflihez elosztani egyenlően a vajat. A tésztát ezután a szélesebb részétől kezdve szorosan felcsavarjuk. Kiolajozott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe szépen elrendezzük, kicsit még kelesztjük, majd tojásságával megkenve, kevés reszelt sajttal megszórva, szép pirosra sütjük.
Zöldbab leves másképp
 (4 fő részére)
:½ kg. fagyaszott sárga hüvelyű bab (nyáron a friss),
1 evőkanál olaj,
1 fej reszelt hagyma,
     2 gerezd fokhagyma,
1 csokor kapor, vagy mirelitből ½ doboz,
2 dl tejföl,
pici liszt,
½ citrom leve.
Az olajon elkezdem párolni fedő alatt a zöldbabot. Félidőbe ráteszem a reszelt hagymát, és most már fedő nélkül dinsztelem. Hozzáteszek 1 darab húsleves kockát, majd a fél csokor összevágott (én ollóval szoktam felaprózni) kaprot. Ezután az összezúzott fokhagymát is hozzáteszem. Megkeverem, majd felöntöm vízzel, kb. 1 liternyivel.
Készre főzöm. Ha kész 2 deciliter (1 kanál híján) tejfölt ½ citrom kinyomott levével kikeverek, teszek hozzá 1 kanál lisztet. Jó simára keverem, pici levest merek hozzá, majd szitán szűrve a levesbe öntöm. Míg a leves fő elkészítem a gombóckákat.
Kapros túró gombócka betét
3 evőkanál túró,
1 tojás sárgája + felvert habja,
só ízlés szerint,
½ csomag kapor,
1 evőkanál tejföl,
1 evőkanál búzadara és
annyi liszt, amennyivel egy közepesen kemény tésztát kapunk.
A túrót, a sót, a tejfölt, a búzadarát, a tojás sárgáját jól kikeverem. Hozzáteszem a tojás felvert habját, majd a lisztet is belekeverem. Hozzákeverem a másik fél csomag apróra vágott kaprot. Ha híg lenne, zsemlemorzsával sűrítem. Hagyom pihenni, addig míg a levest be nem habarom. Ekkor olajos kézzel formás kis gombócokat formázok és főzöm készre a levesbe.
Töltött csirkemell gyorsan
só, bors,
szerecsendió,
fokhagyma,
laza tojásrántotta,
konzerv kukorica,
olaj,
sült hús kocka,
kevés tejszín, joghurttal,
sajt,
zsemlemorzsa,
majonéz.
Itt megint nem írtam mennyiséget, mivel az a család létszámától függ. Ha jó étvágyú a család, akkor egy főre egy csirkemellet kell számítani, de általában két fő részére elég az egy csirkemell.
Mint írtam, szépen felszúrom a csirke mellét a szélesebb részén. Sózom, picit borsozom, és zúzott fokhagymával kívül, belül bekenem. Félreteszem pihenni.
1 csirkemellhez 1 tojást számítok, és 1 evőkanál konzerv kukoricát. 1 kávéskanál olajon a felvert sózott tojásrántottát elkezdem sütni, de azonnal hozzáteszem a kukoricát is. Hagyom, hogy éppen kocsonyás legyen a rántotta, lezárom alatta a gázt. 1 kávéskanál zsemlemorzsát keverek hozzá, hagyom kicsit hűlni, majd megtöltöm vele a felszúrt csirke mellét. Fogvájóval összezárom a nyílást. Kiolajozott tepsibe fektetem.
1 evőkanál tejszínbe, 1 evőkanál joghurtot (lehet kefir is) és 1 kávéskanál majonézt keverek. Ezzel megkenem a csirkét, majd reszelt sajttal megszórom, melyet egy pici szerecsendióval kevertem össze. Az ugyanis nagyon jól kiemeli a sajt és a tojás ízét, karakterét. Mivel most egy csirke mellett készítettem, meghámozott és félbevágott burgonyát teszek mellé, melyet sózok, petrezselyemmel szórok meg.
A tepsibe kb. 1 deciliter vizet öntök, fóliával letakarom, és kb. ½ óráig sütöm. Tepsiből kivéve, a fóliát leemelem róla, és a tepsit megfordítva, visszateszem. Kissé megpirítom a sajt és a burgonya tetejét.
Tavasszal az újburgonyát héjastól süthetjük a hús mellett.
Tipp: előfordult már velem, hogy nem volt otthon joghurtom, vagy kefirem. Úgy oldottam meg a hiányt, hogy a tejfölt egy pici tejszínnel (vagy tejjel) higítottam, majd belecsöpögtettem citrom levét. Nagyon jól bevált.
Mutatós meggyes
Tészta:
15 deka margarin,
15 dkg finomliszt,
10 dkg cukor+ 1 csomag vaníliás cukor,
5 dkg darált dió + 5 dkg kekszmorzsa,
1 db tojás,
Csipet só.
Töltelék:
1 kg. magozott megy,
1 kk. fahéj,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
1dl tejfel,
1 db tojás,
1 evőkanál cukor,
reszelt citrom héja.
A tésztát összedolgozzuk, majd egy közepes méretű, vékonyan zsírozott tepsibe belenyomkodjuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, vagy kekszmorzsával. Rakjuk rá a magozott meggyet, szórjuk meg fahéjjal. Keverjük össze a tejfelt a tojással, a cukorral, reszelt citromhéjjal, és öntsük a meggyre. Előmelegített sütőben, alacsony hőfokon, kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tetszőleges formára vágjuk, úgy kínáljuk.

                                 Kedves olvasó ! ha az oldal szerkesztésében hibát találsz elnézésedet kérem, de még csak most tanulom a szerkesztést. Az hogy nem egyenként szerepelnek a receptek? Azért van, mert már nagyon szerettem volna, ha megjelenik az oldalamon.Még nagyon sok receptem van azok már külön-külön fognak szerepelni. Tudom, hogy furcsa lesz olvasni az ételek ilyetén feldolgozását. De úgy gondoltam, hogy annyi szép oldal van, és nagyon sok jobbnál jobb recepte. Nem akrtam ismételni, ezért inkább ezeket írtam le, hátha azért ebből is lehet ötletet meríteni. Várom véleményeteket, de megkérek mindenkit, hogy a nagyon durva szavakat mellőzétek. Sok szeretettl várok mindenkit.                                    

Számláló
Indulás: 2009-01-18
 
óra
 
KEDVENC OLDALAIM

E.Margit
Sütigyár
Macikonyha
MENNYEI MANNA
EDIT TORTASULI
TORTAIMÁDÓ
Ízőrzők Duna Tv
Limara
Csak a puffin ...
Dolce vita
Fűszerkert
Lila Füge
Nemisbéka főz
Magyarországi sváb ételek
Erdélyi konyha
Max konyhája
Zsidó konyha
Sütemény receptek
Hedonism.hu
Kulinárisvilág

Elitkonyha
Receptbarlang

 
SZIPORKÁS SZIPORKÁK

Köszönöm mindenki
segitségét oldalam
létrehozásában 

A legtöbb segítséget
SEMILIN

A PORTÁLGURU  ÉS
a GPORTÁL


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak